Η Ιστορία μας
Round Table Κύπρου

Οι πρώτες προσπάθειες για σύσταση της πρώτης λέσχης Round Table στην Κύπρο ξεκίνησαν το 1977 από το Round Table Ηνωμένου Βασίλειου και του Round Table Σουηδίας με την βοήθεια του Round Table Ελλάδος. Ο Ευριπίδης Νεοκλέους ήτανε το πρώτο άτομο το οποίο προσεγγίστηκε για την δημιουργία του Round Table στη Κύπρο. Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση για τους σκοπούς και τους στόχους του Round Table, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία όπου παρευρέθηκαν αρκετά άτομα όπου πάρθηκε η απόφαση της δημιουργίας επιτροπής, με πρόεδρο τον  Ευριπίδη Νεοκλέου, που στόχο είχε τη δημιουργία της πρώτης λέσχης Round Table στη Κύπρο.

Τον Ιούνιου του 1978 , έγινε και επίσημα η εγκαθίδρυση του Round Table 1 Λευκωσίας, με chartering tables αυτά της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την προσθήκη ακόμα 7 Tablerς ως ακολούθως: 

Τάκης Λαμπρινός, Πέτρος Κίτσιος, Ιάκωβος Παπακωνσταντίνου, Τάκης Ηρακλείδης, Δώρος Μιχαηλίδης, Ανδρέας Νικολαΐδης, Γιάννης Μαραθεύτης και Γεώργιος Σωφρονίου. 

Τα επόμενα δύο χρόνια είχαμε την εγκαθίδρυση ακόμα τριών νέων παραρτημάτων του Round Table 2 Λευκωσίας,  Round Table 3 Λάρνακάς και το Round Table 4 Λεμεσού. Το 1980 το Round Table Κύπρου γίνετε πλήρες μέλος του οργανισμού του Round Table International, και εκλέγετε το πρώτο εκτελεστικού συμβούλιο του Round Table Κύπρου με μέλη από όλα τα παραρτήματα. 

Το 1984 γίνετε η εγκαθίδρυση του Round Table 5 Λευκωσίας, το 1986 γίνετε η εγκαθίδρυση του Round Table 6 Λεμεσού, το 1987 γίνετε η εγκαθίδρυση του Round Table 7 Πάφου, το 1988 γίνετε η εγκαθίδρυση του Round Table 8 Λευκωσίας και το 2004 γίνετε η εγκαθίδρυση του Round Table 9 στη Πόλη Χρυσοχούς.  

Ο Δημιουργός Μας, Louis Marchesi

Το πρωτο Round Table δημιουργήθηκε στο Norwich της Αγγλίας το 1927. Ο ιδρυτής Louis Marchesi ήταν ένα νεαρό μέλος του Norwich Rotary Club που αισθάνθηκε ότι υπήρχε ανάγκη για ένα κλαμπ όπου οι νέοι επιχειρηματίες της πόλης θα μπορούσαν να μαζευτούν τακτικά. Στην ομιλία μπροστά από τον Ροταριανό δήλωσε:
  • Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε,
  • υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε,
  • και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε,
κι επεσήμανε το πρόβλημα της αλλαγής, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με νέαρα ατομα. Συνειδητοποίησε ότι για αυτη την αλλαγή χρειάζεται μια νέα μορφή οργάνωσης  "Round Table". Στις συναντήσεις της αυτου του "Round Table", ανταλλάζαν ιδέες, αντλουσαν διδάγματα από τις εμπειρίες των συναδέλφων τους και να διαδραματίζαν ένα συλλογικό ρόλο στην κοινωνική ζωή του Νόργουιτς.
Μέσα σε ένα έτος από την έναρξή της, τα μελη στο Round Table είχαν αυξηθεί στα 85 και παρουσιάστηκε ενδιαφέρον για την ίδρυση και άλλων Round Table αλλού. Από πολύ πρώιμο στάδιο συμφωνήθηκε ότι το Round Table θα είναι μη θρησκευτική, μη πολιτική λέσχη και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Το δευτερο Round Table ιδρύθηκε στο Πόρτσμουθ και η επακόλουθη ανάπτυξη ήταν ταχεία, με 125 Tables και  4.600 μελη κατά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1939. Το Round Table απέδειξε ότι είχε διεθνή ελκυστικότητα με τον πρώτο table στο εξωτερικό που σχηματίστηκε στην Κοπεγχάγη το 1936 . Κατά τη διάρκεια των χρονων του πολέμου, το Round Table στη Δανία εξακολούθησε να επεκτείνεται, ενω στην Μεγαλη Βρετανια η δραση του περιορίστηκε στο απλά να λειτουργεί.


Μετά το 1945, η ανάπτυξη αποκαταστάθηκε γρήγορα με Tables να ανοιγουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Round Table  ευδοκιμεί σήμερα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Ζηλανδία και την Αμερική. Στην πραγματικότητα, το Round Table εκπροσωπείται σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.